2010. május 27., csütörtök

Ha elhúzódik a vita, júliustól ingyenes a parkolás

Legfeljebb két liter benzin árát, azaz 545 forintot lehetne elkérni egy óra parkolásért. A Fidesz javaslatáról ma kezdődött vita az Országgyűlésben. Az ellenzék módosítana a javaslatokon, amit ha nem szavaznak meg, akkor júliustól sehol, így Budapesten sem lehet majd pénzt kérni a parkolásért.
A parkolás szabályozása módosításra vár, a korábbit ugyanis az Alkotmánybíróság júliusi hatállyal eltörlölte. Például azért, mert a díjnak nem volt felső határa. A Fidesz ezért most a parkolási díj felső határát a 95-ös benzin átlagárához kötné. Tavaly egy liter 95-ös átlagosan 272 forintba került. Ezt szoroznák meg kettővel, így júliustól egy óra parkolásért legfeljebb 545 forintos kérhetnek. A Fidesz szerint ráadásul az elmúlt 8 évben főleg Budapesten nagyon súlyos problémák alakultak ki abból, hogy a parkolásra befizetett forintok nem mindig jutottak el az önkormányzatokhoz. Ezt a gondot is orvosolná a Fidesz, legalábbis a javaslatot előkészítő Rogán Antal szerint. Ők előírnák, hogy mindenki tegye közzé: mire költötte a parkolási bevételeket.
Az ellenzéknek viszont egyelőre nem tetszik a javaslat. Az LMP az autósokról kiadott adatok miatt aggódik, az MSZP pedig a koncepciót hiányolja.
Az új parkolási szabályokról azonban minél hamarabb döntenie kell az Országgyűlésnek. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében ugyanis ennek hiányában júliustól nem szedhetnek pénzt az önkormányzatok a parkolásért. Abban pedig mindenki egyetért, hogy – Budapesten legalábbis – az ingyen parkolás káoszhoz vezetne. A Fővárosi Önkormányzat emiatt támogatja a Fidesz javaslatát. A parkolási díjakat azonban nem csökkentenék. Azt mondják: ez nem üzleti, nem pénzügyi, hanem forgalomszabályozási kérdés.
A Várnegyedben ennek ellenére is olcsóbb lehet. A fővárosban ma különböző parkolási zónák vannak. A külső területeken olcsóbb, a belvárosban drágább a parkolás. A Várnegyedben azonban most többet, 640 forintot kell fizetni, mint a leendő felső díjhatár. Így ott éppen annyi, azaz 545 forint lesz egy óra. A tervezett új szabály szerint egyébként csökkene a pótdíj összege, és arra kamatot sem lehetne számolni.



Nincsenek megjegyzések: