2010. május 13., csütörtök

Már nyolc embert sodortak el a korrupciós ügy hullámai

A két jogi igazgatón kívül még hat ember van őrizetben a BKV-nál és a Budapest Airportnál történt korrupciós üggyel kapcsolatban. A gyanú szerint Rényi-Vámosi Krisztina és Sziebert György mindkét cégnél pénz fejében juttatott megbízásokhoz cégeket és ügyvédi irodákat.

Sziebert György volt a BKV első letartóztatott vezetője. A volt jogi igazgatót több mint 10 millió forint kenőpénz átvétele közben érte tetten a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság tavaly decemberben. A BKV-hoz a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airporttól érkezett, ezért járt el ügyében a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság. Vele egy napon vették őrizetbe a Budapest Airport jogi igazgatóját, Rényi-Vámos Krisztinát is. A gyanú szerint Rényi-Vámos és Sziebert a Budapest Airportnál pénz fejében megbízásokhoz juttattak cégeket és ügyvédi irodákat.

A Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának kihelyezett ülésén kiderült, hogy a korrupciógyanús hálózatnak azóta több tagja is előzetes letartóztatásba került.

Dúzs József, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság dandártábornoka az ülésen elmondta: eddig nyolc hónapig dolgoztak a korrupciós ügyön, tizenkét fővel szemben indult eljárás, jelenleg nyolc fő van őrizetben. „Reméljük, hogy minél hamarabb sikerül az egész ügyet felgöngyölíteni” - tette hozzá.

Kapcsolatban Hagyó kedvenc ügyvédi irodájával

A gyanú szerint Sziebert György a Budapest Airportnál kidolgozott módszert a BKV-nál is alkalmazta. Őrizetbe vételekor a közlekedési vállalat egyik szerződéses partnerétől vette át a visszaosztott milliókat. A BKV jogi igazgatójaként kapcsolatban állt Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kedvenc ügyvédi irodájával, a Horváth, Dóczi és Lehmann Ügyvédi Irodával (HDL), amelynek egyik alapítóját kedden vették őrizetbe, szintén egy, a BKV-val kapcsolatos ügyben.

Szerződésben az FKF-fel

A Hagyó Miklós által favorizált ügyvédi iroda más fővárosi cégekkel is szerződésben állt, köztük a Fővárosi Közterület-fenntartóval. Az FKF Zrt. vezérigazgatója rendőrségi tanúvallomásában azt állította, a HDL ügyvédi iroda tanácsai alapján szabták a több száz milliós közbeszerzési eljárásokat a politikusok által előre kiválasztott cégekre.

Danielisz Béla, a Fővárosi Városrendészeti Bizottság elnöke az FKF korrupciós ügyei kapcsán csak annyit jegyzett meg munkatársunknak, hogy az FKF nem a városrendészeti bizottság hatáskörébe tartozik, hanem a városüzemeltetési bizottságéba. Az MSZP-s bizottsági elnök hozzátette, hogy a hírTV-nek egyébként sem akar nyilatkozni.

Halasztódik a döntés az FKF médiakampányáról

A bizottság egyébként elhalasztotta döntést arról a támogatásról, amelyből a Fővárosi Közterület-felügyelet indítana médiakampányt. A közterület-felügyelet propagandájának célja, hogy megkülönböztesse magát a hasonló nevű és a korrupciós ügyekben érintett közterület-fenntartótól.



Nincsenek megjegyzések: