2010. május 5., szerda

Háromezres bírság miatt foglalták le az egymilliós autót.

Virágzik a parkolási „maffia”: ügyvédek, végrehajtók kaszálnak a gépkocsi-tulajdonosokon.

Egy háromezer forintos parkolási büntetés be nem fizetése akár az autó elárverezéséig is fajulhat. Ezt támasztja alá annak az autósnak az esete, aki – a büntetés jogosságát megkérdőjelezve – nem fizette be a kiszabott bírságot, később viszont az összeg közel harmincszorosát volt kénytelen kicsengetni, különben kalapács alá került volna gépkocsija.

Az természetes, hogy ha valaki nem fizet be egy büntetést, az összeg növekedésnek indul. Ez a parkolási büntetéseknél sincs másképp. A kérdés sokkal inkább az, milyen tételek emelik 80 ezer forintra egy szimpla parkolási bírságot.

Háromezerből egymillió

Mire cikkünk szereplője kezdte komolyan venni a büntetést, a kezdeti háromezer forint valamilyen, a hatóság által külön nem részletezett okból kifolyólag 20 ezer forintra emelkedett. Erre rakódott a kamat, 28 700 forint perköltség (ami magasabb, mint a tőkekövetelés), az általános költségátalány és a 6000 forintra rúgó állami illeték. De vannak itt olyan tételek is, melyek mibenlétéről a laikusnak fogalma sincs: egyéb költség 3000 forint, eljárással felmerült költség 1500 forint, készkiadás 3600 forint, munkadíj 4000 forint, költségátalány 2000 forint, valamint jutalék 6400 forint. A felsorolást végignézve több kérdés is felmerül. Kezdjük mindjárt ez utóbbival: ki kap jutalékot? A végrehajtó cég munkatársai? Netán a parkolóőr? Miért kell külön általános költségátalányt és külön költségátalányt fizetni? Mit takar pontosan a készkiadás? Ez utóbbira a wikipédiához fordulva kaptuk meg a választ: a készkiadások olyan költségek, melyek az ügyvitel során merültek fel, ám a megbízási díj nem tartalmazza azokat. Ilyen jellegű költség például a különösen nagy távolságra történő utazás költsége, a felkért szakértő díja, a felmerült szállásköltség, stb. Ezeket a költségeket számla ellenében a felmerülésüket követően kell megtéríteni. Nem egészen világos, hogy egy parkolási büntetés esetében melyek lehetnek azok a felmerült plusz költségek, amiket egyébként nem foglal magában akár az eljárási díj vagy a munkadíj.

Mindent összeadva a végösszeg több mint 82 ezer forintra rúg, amikor megjön a végreható értesítése. Ha az adós nem fizet, vagy nincs lefoglalható vagyontárgya (mert például nem a bejelentett lakcímen lakik, a végrehajtó viszont ott próbál foglalni) néhány napon belül újabb értesítést kap: gépjárművét lefoglalták, értékét pedig felbecsülték. Jelen esetben egymillió forintra. Az illetékes önkormányzat ezzel egy időben levélben szólította fel emberünket, szolgáltassa be a rendszámot és gépjármű dokumentumait, mivel jogerős foglalás történt, az önkormányzat pedig kivonta a forgalomból a járművet. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget a felszólításnak, egymillió forintig terjedő bírsággal is sújthatják.

Az adós ezek után persze befizette a nyolcvanezer forintot, minek következtében a foglalás okafogyottá vált, az önkormányzat pedig megkapta az igazolást, ami alapján visszahelyezheti a forgalomba az autót.

Aranybánya a mikuláscsomagokból

De mi történik akkor, ha valaki nem tud befizetni egy ekkora összeget? Nos, akkor következik az árverezés, ahol az autót akár a becsült érték 25 százalékáért, azaz jelen esetben akár 250 ezer forintért is el lehet vinni. A lapunknak nyilatkozó végrehajtó azt mondta, egész iparág épül a parkolási ügyekre: az ügyvédek és a parkolási társaságok aranybányáját jelentik a be nem fizetett mikuláscsomagok. A munkatársa azt mondta, rengeteg parkolási üggyel bízzák meg a végrehajtó irodákat.

Ha eltekintünk attól, hogy mind a parkolóhelyek (az utak, utcák), mind a parkolóautomaták az adófizetők pénzéből készültek, és azzal sem foglalkozunk, hogy sok esetben a cédula idejének lejárta után 5 perccel érkező autóst is kemény ezrekre büntetik, amellett már nem mehetünk el szó nélkül, hogy az utóbbi időben sok esetben bebizonyosodott: a parkolóőrök teljesen indokolatlanul is büntetnek, ám ha az autós nem tudja bizonyítani igazát, végül vétlenül is eljuthat akár többmilliós autója elkótyavetyéléséig az ügy.

Parkolási korrupció

Márpedig - amint lapunk korábban megírta – az elmúlt időszakban számtalan visszaélés történt a parkolási társaságok részéről: más autót fényképeztek le, a dolgozókat presszionálták, hogy minden körülmények között „hozzanak” egy bizonyos mennyiségű büntetést, vagy ellenkező esetben az állásuk kerül veszélybe.

Ám nem csupán a jogtalan bírságolások verik ki a biztosítékot. A Centrum Parkoló Kft. tavaly ősszel annak ellenére vett le 250 ezer forintot egy autós számlájáról, hogy a bíróság jogerősen megállapította: a követelés jogtalan.

A visszaélések legfelsőbb szintekig is elérnek. Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét tavaly augusztusban helyezték előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint 2008-ban és 2009-ben havonta 500-800 ezer forint közötti pénzt kapott a Centrum Parkoló Kft. ügyvezető igazgató-helyettesétől. A kenőpénzből Farkasnak a közterület-felügyelet munkatársait kellett arra ösztönöznie, hogy minél több kerékbilincset helyezzenek ki, az önkormányzat ugyanis a bilincsek száma alapján fizetett a parkolótársaságnak.


http://atv.hu/cikk/20100331_viragzik_a_parkolasi_maffia_ugyvedek_vegrehajtok_kaszalnak?source=hirkereso

Nincsenek megjegyzések: