2010. május 17., hétfő

Hagyót gyanúsítottként hallgatják ki.




A BKV-val kapcsolatos ügyekről kérdezik.

Gyanúsítottként hallgatják ki a Budapesti Rendőr-főkapitányságon Hagyó Miklóst. Néhány perccel azután vitték be, hogy a parlamentben lették az esküt az új képviselők. Ezzel ugyanis megszűnt Hagyó mentelmi joga. A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-val kapcsolatos ügyekről kérdezik. A politikuson kívül két másik gyanúsítottat is kihallgatnak, mindannyiukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt. A hírre reagálva Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője annyit mondott: "Az igazságszolgáltatás teszi a dolgát".

A parlament ünnepélyes eskütételére vártak a rendőrök. Pár perccel azután, hogy megalakult az új parlament, megszűnt Hagyó Miklós mentelmi joga. Rendőrautóban vitték el. Hagyó Miklós a hátsó ülésen a jobb oldalon ült összebilincselt kézzel.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Hagyó Miklóst a Teve utcai rendőrpalotába vitték, kihallgatása a parlament alakuló ülésével egy időben kezdődött.

„Az igazságszolgáltatás teszi a dolgát” - ennyivel intézte el Mesterházy Attila volt képviselőtársa előállítását. Horváth Csaba, aki Hagyó után főpolgármester-helyettesként egy ideig felügyelte a BKV-t, már többet mondott

„Furcsa, hogy öt perccel az eskü után ezt megteszik a rendőrök” – mondta Horváth Csaba.

Hagyó Miklóssal együtt két korábbi munkatársát is meggyanúsították, őket is előállították. Arról, hogy őrizetbe veszik-e őket, csak később döntenek.

Egy éve, a BKV-botránnyal kezdődött minden

Tavaly nyáron kiderült, több tízmilliós végkielégítést kaptak többen a BKV-nál, majd az is nyilvánosságra került, hogy olyan szerződéseket is kötöttek a cégnél, amikre nem volt szükség vagy aránytalanul sokba kerültek.

A botrány egyre dagadt, Hagyó Miklós még főpolgármester-helyettesként lemondott a BKV felügyeletéről, majd a posztjáról is távozott. Nem sokkal később a várost vezető SZDSZ-MSZP koalíció is felbomlott. Demszky Gábor 2010 elején már nyillvánosan kritizálta volt helyettesét

„Figyelmeztettem, hogy ez nem helyes, nem így kell eljárni, rosszul értékeli saját szerepét” – mondta Demszky Gábor.

Januártól egymás után vették őrizetbe a BKV volt vezetőit, a szocialisták számára pedig egyre kínosabb lett Hagyó személye, aki továbbra is ártatlannak mondta magát.

„Semmi olyat nem tettem, ami a képviselői eskümmel ellentétes” – mondta Hagyó Miklós.

Februárban ennek ellenére minden pártpozíciójáról lemondott, egyedül a parlamenti helyét és ezzel mentelmi jogát tartotta meg.

A botrány nem ült el, sőt márciusban újabb részletek kerültek nyilvánosságra. Megszólaltak a BKV volt vezetői. Azt állították, hogy Hagyó személyesen vagy közvetítőin keresztül többször adott utasítást, kikkel szerződjenek

Hagyó Miklós minden alkalommal visszautasította a vádakat. Még a pénteken megjelent Blikkben is azt mondta “nem kerülhet elő olyan bizonyíték, ami a bűnösségemet bizonyítaná, mert ami nem történt meg, azt nem lehet bizonyítani.” Állítása szerint „bármikor bizonyítani tudja ártatlanságát, hiszen sem döntési, sem utasítási jögköre nem volt semmilyen kérdésben, kivéve, hogy buborékos vagy mentes ásványvizet kér.”

http://www.rtlhirek.hu/cikk/319483

Nincsenek megjegyzések: