2010. május 17., hétfő

Hagyó Miklós, Horváth Éva és Lelovics Ottó előzetes letartóztatását kezdeményezi a rendőrség. A volt szocialista főpolgármester-helyettest és két egyk



Mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen

Vallomást tett a rendőrségen a pénteken őrizetbe vett Hagyó Miklós és Lelovics Ottó, míg harmadik társuk - a szintén pénteken előállított Horváth Éva - megtagadta a vallomástételt. Ezzel együtt mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen. A volt főpolgármester-helyettes és két sajtósa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt indult nyomozás.

Hagyó Miklós a gyanú szerint arra vette rá a BKV egyes vezetőit, hogy indokolatlan és szükségtelen szerződéseket kössenek. Emellett felmerült a gyanú, hogy egy cég rajta keresztül jutott jogtalanul 40 millió forinthoz, mivel a volt szocialista főpolgármester-helyettes nyomására a BKV igazolt egy el nem végzett munkát. Ezen felül azzal is gyanúsítják: arra utasította a BKV Zrt. vezetőit, hogy egy tanácsadó céggel szerződést kössenek egy tanulmány elkészítésére. Ezt a közlekedési társaság ki is fizette, pedig ezt az összeget Hagyónak kellett volna rendeznie a főpolgármesteri hivatal által biztosított költségkeretéből.

Az említett szerződések megkötésére Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül vette rá a BKV vezetőit. A rendőrségi közlemény itt a gyanúsítottakon kívül megemlíti ebben a "szerepben" H. Ivánt is. Úgy tudni, arról az ügyvédről van szó, akit egy hete hallgattak ki gyanúsítottként a BKV-ügy kapcsán.

Hagyó Miklós neve egyébként már korábban is felmerült a BKV gyanús ügyeletei miatt indított nyomozásban. Nagy visszhangja volt például annak az interjúnak, amelyet az egyik napilapnak adott a közlekedési társaság volt megbízott vezérigazgatója márciusban. Balogh Zsolt akkor azt mondta, hogy rajta keresztül körülbelül hetvenmillió forint juthatott el Hagyó Miklóshoz. Egyszer például egy Nokia-dobozban adott át neki pénzt, 15 millió forintot.

Lelovics Ottót, Hagyó Miklós volt sajtósát is meggyanúsították pénteken. Eszerint a férfi nyomására a BKV Zrt. vezetői elérték, hogy névleg foglalkoztassa őt egy kommunikációs ügynökség. Mindezt úgy, hogy a cég többletszámlázásának elfogadásával valójában a BKV fizette a bérköltségét, csaknem havi kétmillió forintot. Emellett vele kapcsolatban is felmerült, hogy egyes vezetőket rávett arra, hogy szükségtelen szerződéseket kössenek.

Horváth Évát is ezért gyanúsították meg. Például közreműködött egy Mikulás-napi rendezvény 11 millió forintos szerződésének létrejöttében is, amelyet a BKV soron kívül, úgy fizetett ki, hogy teljesítésigazolás nem történt.

A rendőrség egyébként már korábban is kihallgatta Hagyó Miklós volt sajtósait, januárban és februárban Horváth Évát, márciusban pedig Lelovics Ottót. Előbbit először azért, mert a gyanú szerint több mint másfél éven át tényleges munkavégzés nélkül vette fel a BKV-tól kapott munkabérét, prémiumokat és egyéb juttatásokat, több mint 24 millió forintot. Februárban ismét kihallgatták, akkor is - mint most - indokolatlanul és szükségtelenül megkötött szerződések miatt. Utóbbi miatt gyanúsították meg Lelovics Ottót is, még márciusban. Mostanáig mindketten szabadlábon védekezhettek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság késő esti tájékoztatása szerint a gyanúsítottak kihallgatása befejeződött. A közlemény szerint a rendőrség H. Miklóst, H. Évát és L. Ottót is őrizetbe vette, és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat is. Mindhármukat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

http://www.rtlhirek.hu/cikk/319517

Nincsenek megjegyzések: