2010. május 27., csütörtök

Mire költötte Hagyó a megmaradt 50 milliót

Demszky Gábortól és a főváros jegyzőjétől vár tájékoztatást arról a Fidesz, hogyan fizettette ki Hagyó Miklós a BKV-val azt a 4-es metró beruházással kapcsolatos tanulmányt, amelyet eredetileg a Főpolgármesteri Hivatal keretéből kellett volna rendezni. A rendőrség adatai szerint az 50 millióért elkészített tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a közlekedési vállalatnak.

Hagyó Miklóst két ügyben - a szentendrei HÉV utastájékoztató rendszere és egy 4-es metróval kapcsolatos tanulmány miatt - gyanúsították meg bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel. A nokiás dobozban szállított visszaosztott milliókról nem beszél a rendőrség, vesztegetéssel egyelőre nem gyanúsították meg a volt szocialista főpolgármester-helyettest.

A gyanú szerint Hagyó Miklós a 4-es metró beruházáshoz készült tanulmányért 50 milliót fizettetett ki a BKV-val, pedig azt a Főpolgármesteri Hivatal keretéből kellett volna rendeznie. Részleteket erről sem árul el a rendőrség. Sajtóinformációk szerint az érintett cég az AAM Tanácsadó Zrt., amely közleményben jelezte: a BKV-val kötött szerződésben szereplő munkát teljesítették, nyilatkozni viszont nem akartak. A fővárosi Fidesz Demszky Gábortól és a főváros jegyzőjétől vár tájékoztatást, hogy Hagyó Miklós mire használta fel a főváros büdzséjében megmaradt milliókat.

„Mindenképpen szükségesnek tartom, hogy bekérjük az említett információkat, és ezt követően foglalkozzon majd vele a pénzügyi ellenőrző bizottság” - fogalmazott György István, a fővárosi pénzügyi ellenőrző bizottság fideszes elnöke.

A rendőrség adatai szerint a hatástanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a közlekedési vállalatnak, amit elképzelhető, hogy visszaperel a BKV. Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: Kocsis István vezérigazgató feljelentést tett az ügyben és majd a rendőrségi vizsgálat eldönti, hogy érte-e kár a BKV-t, vagy sem. Ha igen, a BKV-nak kötelessége visszaszerezni az összeget - tette hozzá.

Információnk szerint nemcsak a tanulmány, hanem a rendőrségi vizsgálat miatt is milliós kiadása lehet a BKV-nak. A közlekedési vállalattal szerződésben álló Deloitte könyvvizsgálócég ugyanis pluszmunkákra hivatkozva a 17 milliós munkadíj mellett 15 millióval többet kér a vállalattól. A BKV igazgatótanácsa nem tartja jogosnak a követelést.



Nincsenek megjegyzések: