2010. június 18., péntek

A dandártábornok úr nem elérhető

Folytatódik a csillaghullás a Magyar Honvédségnél. A héten egy dandártábornokot már gyanúsítottként hallgatott meg a katonai ügyészség, ő valószínűleg a Honvédelmi Minisztérium (HM) személyzeti főosztályvezetőjeként dolgozott eddig. Leváltották a HM szentendrei kiképzőbázisának vezetőjét is. A nyomozóhatóság egyelőre nem árul el semmit arról, hogy ezek az ügyek milyen kapcsolatban vannak a HM háttércégeinél leleplezett eddigi vesztegetésekkel.

Tovább tart a Magyar Honvédségnél a szocialista kormányzás ideje alatt kialakult korrupciós hálózat felszámolása. Hende Csaba honvédelmi miniszter legutóbb kedden mentett fel egy tábornokot, aki vesztegetés gyanújába keveredett. A szaktárca nevet nem említett, de a közlemény szerint a katonai ügyészségre gyanúsítottként berendelt magas rangú katonai vezető a számonkérés során beismerő vallomást tett.

A Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztályán csütörtökön már hiába kereste a hírTV Katona Károlyt, a dandártábornokot azonnali hatállyal mentették fel. Munkatársait egyelőre nem tájékoztatták a döntés hátteréről. A Magyar Honvédség Szentendrei Kiképző Központjának dandártábornoka szintén nem elérhető, az ő fotóját már törölték a minisztérium honlapjáról is.

A központi kiképző bázis a vezérkari főnök közvetlen szolgálati alárendeltségébe tartozott. Csakhogy Tömböl László felmentését már június elején kezdeményezte a köztársasági elnöknél a honvédelmi miniszter.

Az elmúlt öt hónap alatt a katonai ügyészség szinte sorozatban gyanúsította meg a Honvédelmi Minisztérium háttércégeinek vezetőit, a többi közt például a HM Térképészeti Kht.-nál, a HM EI Zrt.-nél és a HM Rekreációs Kht.-nál is találtak bűncselekményre utaló nyomokat. A gyanú szerint az állami megrendelésekért cserébe az alvállalkozók milliós kenőpénzeket osztottak vissza a tábornokoknak. Azt, hogy a letartóztatáshullámnak látja-e már a végét, Hende Csabától nem tudtuk megkérdezni, mert az új kormány honvédelmi minisztere a hétvégéig Afganisztánban tartózkodik.


Nincsenek megjegyzések: