2010. július 14., szerda

Jogi háttér….

Cuccosék ellen a BTK.252.§ 3 bekezdésének „A” pontjának a gyanújával nyomozott a BRFK.
Btk.252. §
(1) A költségvetési szervnek, gazdálkodó szervezetnek vagy a társadalmi szervezetnek az az önálló intézkedésre jogosult dolgozója, illetve tagja, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy az ilyen előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető az előnyért a kötelességét megszegi.
(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető
a) a kötelességét fontosabb ügyben szegi meg,
b) a bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el.

Most 10 ember bukott egy és ugyanazon a helyen tehát náluk már a bűnszövetségben való elkövetés is megáll kétséget kizáróan.
Tehát a mostani lebukott ellenőrök ellen a BTK.252.§ 3 bekezdésének a pontjának „B” gyanújával kell nyomoznia a rendőrségnek.

És akkor a mostani balhénál már megáll a bűnszervezet is jogilag:
Mert bűnszervezet jogi fogalma:
A bűnszervezet fogalmát a Btk. 137. § 8. pontja határozza meg: három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése. A bűnszervezetben történő elkövetés általános minősítő körülmény, fennállása esetén a bűncselekmény büntetési tételének felső határa kétszeresére emelkedik, de 20 évet nem haladhatja meg.


Tehát összefoglalva a mostani balhénál 10 ember az alapbűncselekménye amit elkövetett 5-15 évig terjedő szabadság vesztéssel büntetendő,de mivel három vagy annál többen voltak már a bűnszervezetben való elkövetésének a jogi feltétele is teljesült.

Nincsenek megjegyzések: