2011. február 11., péntek

Enyhítették Zuschlag János büntetését.




Nyolc év hat hónap helyett, csak hat évet kell börtönben töltenie Zuschlag Jánosnak a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint. A többi vádlott büntetését is enyhítette a büntető tanács. Az Ítélőtábla szerint az első fokon eljáró bíróság eltúlzott mértékű büntetést szabott ki a bűnszervezetben működő csalókra. Zuschlag János két és fél év múlva szabadulhat a börtönből.
Ismét hatalmas média érdeklődés kísérte a Zuschlag-ügy ítélethirdetését. Most azonban - ahogy azt korábban Maráz Vilmosné, a Szegedi Ítélőtábla elnöklőbírója megígérte - a kamerák az egész tárgyalás ideje alatt bent maradhattak a tárgyalóteremben.

Az ítélethirdetés elején Maráz Vilmosné hosszú perceken keresztül részletezte a vádlottak ellen felhozott vádakat, majd közölte, hogy mindenkinek a büntetését enyhíti. Az elsőrendű Zuschlag János láthatóan meglepődött a bejelentésen, de azt, hogy a korábbi 8 év hat hónapos büntetését 6 évre mérsékelte az ítélőtábla, már rezzenéstelen arccal fogadta. Az első fokon kiszabott összesen 33 év 8 hónap börtönbüntetést 18 év 8 hónapra mérsékelte az ítélőtábla, amelyből hárman felfüggesztett büntetést kaptak. Látványosan akkor könnyebbültek meg Zuschlag Jánosék, amikor az elnöklőbíró közölte, hogy nem kobozzák el vagyonukat sem.

Maráz Vilmosné szerint ugyanis az elsőfokú bíróság a bűnösségi körülményeket túlnyomórészt helytelenül állapította meg és súlyuknak nem megfelelő értékelése eredményeként eltúlzott mértékű büntetést szabott ki az ítélet ellen fellebbezett vádlottakra. A Szegedi Ítélőtábla szerint az első fokú bíróság akkor is hibázott, amikor nem minősítette enyhítő körülménynek azt, hogy Zuschlag János az elcsalt több mint 70 millió forintból ötvenmilliót visszafizetett.

Január 14-én az utolsó szó jogán azonban hiába magyarázta az Ítélőtábla előtt Zuschlag János, hogy a csalásokat nem bűnszervezetben követték el, az elnöklőbíró szerint azonban kétséget kizáróan megállapítható a szervezettség és az, hogy az érintett vádlottak feladatai, cselekményei egymást szükségszerűen kiegészítették, erről a tényről valamennyien tudtak.

Az ítélethirdetés után nem akart nyilatkozni Zuschlag János, ügyvédje azt mondja, elégedettek az ítélettel. Kovács M. Gábor a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a fellebbezésüknek az volt a célja, hogy lényegesen enyhébb büntetést kapjon a védence, ezért úgy gondolja, hogy arányos büntetés szabott ki az Ítélőtábla.

Nem volt viszont elégedett az ügy VI. rendű vádlottja. M. Balázs elmondta: mindenképpen úgy lehet értékelni, hogy az első fokú ítélethez képest jelentősen más ítéletet szabott ki a fellebbvitel, el lehet mondani azt, hogy jelentősen javította a tényállást a másodfok, ebből látszik, hogy első fokon mennyi tévedés is született, de ennek ellenére továbbra is azt állítja, hogy nem bűnöző és nem követte el azt, amivel vádolnak.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett. A vád szerint a Zuschlag János és társai által létrehozott egyesületek és alapítványok összesen 72 millió forint állami támogatást vettek fel fiktív számlákra. Zuschlag János 2007. szeptember 19. óta van börtönben és a jogerős ítélet szerint két és fél év múlva szabadulhat.

Forrás: Független Hírügynökség

Nincsenek megjegyzések: