2011. február 18., péntek

Korrupt magyar hivatalnokokról beszél a főszerkesztő.

Magyar és orosz körök nyerhettek a moszkvai kereskedelmi kirendeltség áron aluli eladásával a korrupciós esetek feltárására szakosodott orosz internetes portál főszerkesztője szerint. Az újságíró szerint a hasznot offshore cégek segítségével tüntették el. Oroszországban egyelőre nem indult büntetőeljárás, Magyarországon viszont már több mint egy éve tart a nyomozás. Az ügyészség múlt héten volt állami vezetőket is meggyanúsított. Előzetes letartóztatásukról a másodfokú bíróság még a héten dönthet.

Szabadlábon távozhatott a tárgyalóteremből a moszkvai ingatlanpanama három gyanúsítottja múlt csütörtökön. Előzetes letartóztatásukat a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem találta indokoltnak. De a jogerős döntést a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság mondja ki Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárról, Tátrai Miklósról, a Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezérigazgatójáról és Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetről.

- Nagyon rövid határidővel dolgozunk, egyébként a másodfokú elbírálásra már nincs törvényes határidő, de néhány napon belül szoktunk dönteni. Tehát azt gondolom, hogy a hét elején biztos, hogy megérkezik a Pesti Központi Kerületi Bíróság nyomozási csoportjából az irat, hiszen az ügyész fellebbezéssel élt - mondta a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes.

Ügy már Oroszországban is van a magyar kereskedelmi kirendeltség eladásából, de egyelőre csak a sajtóban, nem a bíróságon. Hétvégén a Vedemosztyi című gazdasági lap közölt írást róla. A cikk címe „Hétszer vidd”, ami utalás arra, hogy az orosz kormány hétszer annyiért vette meg az ingatlant, mint amennyiért a magyar állam eladta. A hasznot magyar és orosz körök fölözték le az egyik korrupcióval foglalkozó orosz internetes portál főszerkesztője szerint.

- Nyilvánvaló, hogy a korrupt magyar hivatalnokok mélyen a piaci ár alatt adták el az épületet, az orosz Regionális Fejlesztés Minisztériumának nyilvánvalóan korrupt hivatalnokai pedig lényegesen a piaci ár felett vették meg azt. Teljesen jól látható, hogy itt volt néhány közvetítő cég, amelyeket offshore területeken jegyeztek be, és ez a bűnözői csoport, amelyet magyar és orosz állampolgárok alkottak, azok ezekből az offshore cégekből ellopták a pénzt. Az, hogy Magyarországon vizsgálat folyik, az oroszokat is rákényszeríti, hogy valamilyen kivizsgálást folytassanak - mondta a hírTV-nek Alekszej Navalnij, a a Rospil.info korrupcióellenes portál alapító-főszerkesztője.

A Gyurcsány-kormány 2008 júniusában, egy kihelyezett kormányülésen vette tudomásul, hogy az értékes moszkvai ingatlan kikerült az állami vagyon köréből. Az adásvételt utólag papírozták le a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrégiben lezárt vizsgálata szerint. A külügyminiszter Göncz Kinga, a pénzügyminiszter pedig Veres János volt akkoriban.

Veres János továbbra is hallgat, ahogy hallgatott hétvégén is, amikor a hírTV teniszparti előtt faggatta. Visszadobta a labdát Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter is.

Az ügyészség 2009 óta vizsgálja a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladását, amely a gyanú szerint hét milliárd forint vagyonvesztést okozott a magyar államnak. (rá)

hírTV



Nincsenek megjegyzések: