2011. február 4., péntek

Tovább gyűrűzik a parkolási botrány.



2011-02-01 18:18:00
A gyanú: a parkolócég egyes főnökei korrupcióra kényszerítették az őröket


Budapest -Tovább gyűrűzik a Blikk által kirobbantott parkolásmaffia-botrány! Értesüléseink szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya ahelyett, hogy lezárta volna a nyomozást, úgy tűnik, nagy erőkkel folytatja azt, most már zsarolás miatt is.
Cikkeinket követően a rendőrség 2008. június 24-én indított nyomozást „társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés" gyanújával.
Ezt a nyomozást pár nappal ezelőtt egyesítették egy másik 2010-ben indított üggyel. Mégpedig azért, mert a rendőrök szerint parkolóőrök főnökei megzsarolták alkalmazottaikat, hogy azok kenőpénzt szedjenek az autósoktól, s a „bevételből" egy bizonyos százalékot átadjanak nekik.
– A szálak már közvetlen vezetőkhöz is elvezetnek. Vannak bizonyítékaink arra, hogy az ügyben még feljebb lévő főnökök is benne lehetnek – nyilatkozta a Blikknek Prohászka Attila (38), a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) volt dolgozója, egyike azoknak, akik leleplezték a bűnszervezetet lapunk és a rendőrség segítségével.
A férfi hozzátette: elképzelhetetlen, hogy az ellenőrzési csoport vezetője az elmúlt években nem tudta, vagy nem akarta észrevenni, hogy zavartalanul folyik a korrupció.
A rendőrség kihallgatott egy volt rendőrtisztet is, aki többek között az ügyet vizsgáló rendőrségi osztályán is dolgozott. Az elmúlt két évben ő volt a cégnél a korrupció felszámolásával megbízott vezető. A Blikk megszerezte az egyik parkolóőr tanúvallomásának részleteit, amelyből azt derül ki, hogy az őrök 500-tól 1000 forintig kértek pénzt naponta több tucat autóstól. Ebből minimum 6 ezer forintot kellett adniuk fejenként a főnököknek. Ezért cserébe a korrupt parkolóőrök mindig „zsíros" zónákba lettek beosztva, hogy zavartalanul gyűjthessék a pénzt.
Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is az ügyben, de nem válaszoltak a kérdéseinkre.
Koós Szabolcs
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/akik-engedelmeskedtek-jo-helyre-kerultek-2042963/

Nincsenek megjegyzések: