2011. február 18., péntek

Moszkvai ingatlanbotrány dokumentumok cáfolják a gyanúsítottak védekezését.

Dokumentumok cáfolják a moszkvai ingatlanpanamában gyanúsítottak védekezését. A Magyar Nemzet birtokába jutott iratok szerint az oroszoknak nem volt sem elővásárlási, sem vevőkijelölési joguk.

A Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének Kormánya az 1973-as megállapodásban csupán egy kormány-hozzájáruláshoz kötötte az értékesítés lehetőségét. Az Orosz Föderáció a hozzájárulást 2008 februárjában meg is adta. A kirendeltség eladásánál így nem volt indokolt a zárt pályáztatás, a Gyurcsány-kormánynak a hatályos magyar törvények szerint nyilvános tenderen kellett volna értékesítenie az ingatlant.

A Központi Nyomozó Főügyészség a moszkvai kirendeltség adás-vétele ügyében a héten kezdeményezte Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójának, Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárnak, valamint Székely Árpád akkori moszkvai magyar nagykövetnek az előzetes letartóztatását. Elsőfokon a bíróság nem rendelte el a kényszerintézkedést. Az ügyészség fellebbezése után a jövő héten a gyanúsítottakkal szembeni kényszerintézkedésről másodfokon, jogerősen az a Fővárosi Bíróság dönt majd, amelynek Gatter László elnök lemondása óta nincs új, kinevezett vezetője. Az ügyben eljáró bírói tanácsot a Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes jelöli ki. (pr)

hírTV



Nincsenek megjegyzések: