2011. február 18., péntek

Offshore cég a parkolás mögött – vizsgálják a tendert.

Jogászokkal vizsgáltatja a Ferencvárosi Önkormányzat a parkolási tendert. A pályázatot elnyerő konzorcium egyik tulajdonosa utólag vitt be egy, a Seychelle-szigeteken alapított offshore céget a rendszerbe.
Még a korábbi balliberális önkormányzat döntött úgy, hogy kilépnek a Budapesti Parkolási Társulásból. Ahhoz, hogy a teljes rendszer és a szoftverek működni tudjanak, 500 millió forint kellett volna. Ennyi pénzük nem volt, ezért közbeszerzési eljárást írtak ki. Az idő is szorította az önkormányzatot, két és fél hónapjuk maradt a januári határidőig. Kiszervezték a telefonos parkolást, a parkolóőrök foglalkoztatását és a parkolóórák karbantartását, saját hatáskörben csak az ügyfélszolgálat és az ellenőrzés maradt.

A nyertes konzorcium egyik tagja az E-Kontroll Kft., ennek a társaságnak az egyik tulajdonosa az a City Kontrol Kft., amely egyik tulajdonosa tavaly december 2-án egy offshore céget alapított a Seychelle-szigetek fővárosában, Victoriában. A céget december 12-én jegyezték be, vagyis az eredményhirdetés után néhány nappal.

Bácskai János, Ferencváros polgármestere azt mondta: december 7-én hoztak döntést a pályázatról, így nem tudhattak az offshore cégről.

„Én a magam részéről elfogadhatatlannak tartom azt, hogy offshore cégek jelenjenek meg fővárosi üzemeltetésű feladatok mögött” – fogalmazott György István, főpolgármester-helyettes.

Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere jogászokkal vizsgáltatja a szerződést, egyik kerületi jobbikos képviselő pedig feljelentést tett az ügyészségen. A Ferencvárosi Önkormányzat azt ígéri, ha kialakul az egységes budapesti parkolási rendszer, azonnal felbontják szerződésüket a konzorciummal és átlépnek a Parking Kft.-hez. (pr)



Nincsenek megjegyzések: