2011. február 11., péntek

Szili Miért vesztett az MSZP 1,5 millió szavazót.

„Nem az a demokrata, aki távol marad”
Szívesen mondanám, hogy csak mosolygok rajtuk, de inkább azon kellene gondolkodniuk a bírálóknak, miért vesztett az MSZP 1,5 millió szavazót és miért lehetett a Fidesz–KDNP-nek kétharmada – reagált a Hír Televízió Rájátszás című műsorában kedd este az utóbbi napokban őt ért bírálatokra Szili Katalin. Hozzátette: „Olyan emberektől, mint Gréczy, nem is vártam mást”, hiszen korábban is számos vitájuk volt. Mint elmondta, ő nem a baloldali szavazókat hagyta el, csak a pártot.


Az alkotmány-előkészítő bizottságban vállalt szerepével kapcsolatban a Szociális Unió Pártja elnöke úgy fogalmazott: az szép feladat, melyben a szolgálatot látta. „Nem az a demokrata, aki távol marad” – utalt egykori pártja álláspontjára. Szerinte elvárható, hogy a politikusok részt vegyenek a folyamatban. Emlékeztetett arra, hogy ő már évekkel ezelőtt is sürgette egy új alkotmány megalkotását, akkor azonban arra nem volt fogadókészség. A politikus úgy fogalmazott, szükség van új alaptörvényre, amely kifejezi azt a társadalmi rendet, amit gondolunk. „Így mostani szerepvállalásom abból következik, amit eddig képviseltem.” Aki ezt kifogásolja és árulónak tartja, az nem tekinti a társadalmat közösségnek, és a megosztás a politikája. Ezzel szemben ők azokat a pontokat keresik, ahol egyetértés lehet – tette hozzá.

A leendő alaptörvény '56-os alapjairól úgy vélekedett: arra szükség van, tisztázni kell a forradalomhoz való viszonyt. Szili szerint meg kell találni azokat a magassági pontokat, ahol a nemzet tudott együtt gondolkodni. A végleges szöveg kialakulásához minél több egyeztetést tart szükségesnek, mert így jöhet létre valóban a nemzet alkotmánya.

Az MSZP árulása 2004-ben kezdődött, a decemberi népszavazáshoz köthető, az árulást ott kell keresniük, akik árulót keresnek – fogalmazott a politikus. A volt házelnök továbbá elmondta: azoknak, akik megszavazták a magyar állampolgárság könnyített megadását, tudniuk kellett, hogy az állampolgársághoz a választójog is hozzátartozik. Ezért nyilvánvaló, hogy ő is támogatja azt. Azt ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a határon túliakkal egyetértésben dőljön majd el a kérdés.

A médiatörvény körüli nemzetközi támadásokról úgy vélekedett: lehetnek perpatvarok, de azokat az országon belül kell tartani, „családon belül kell maradni a vitáknak”. (rá)

MNO



Nincsenek megjegyzések: