2010. szeptember 14., kedd

Ferencváros készül az ingatlanpanama.

Még sokáig késhet a ferencvárosi zeneközpont felépítése, a beruházás finanszírozását pénzintézetek sora utasította el. A Ferencvárosi Önkormányzat pénzügyi bizottsága két hét múlva tárgyalja az ügyet. A polgári frakció szerint a terület értékesítése ingatlanpanama gyanúját veti fel.

A IX. kerület egyik telkére zeneközpontot tervezett az egyik hazai kiadó. A BMC Kft. 2006 márciusában kötött csereszerződést a Ferencvárosi Önkormányzattal. A magáncég öt társasházi lakást ajánlott fel, összértéküket 170 millió forintra becsülték. Az önkormányzati telken akkor még szintén társasház állt, a lakókat 183 millió forintból költöztették ki.

Mivel helyi rendelet tiltja, hogy az önkormányzat a kiköltöztetés költségénél kevesebbért váljon meg a tulajdonában lévő ingatlantól, új értékbecslést készíttettek. Az új értékbecslés 204 millió forintról szólt, az önkormányzati telek tehát néhány hónap alatt 25 millióval lett értékesebb.

Bartus Dániel, a Ferencvárosi Polgári Frakció frakcióvezető-helyettese a hírTV-nek azt mondta: amennyiben a telek visszakerülne az önkormányzat tulajdonába, azt jelentős értékkel tudnák eladni.

Bár a szerződés – bizonyos feltételekkel – visszavásárlási jogot adott az önkormányzatnak, ez a tulajdoni lapra már nem került fel, ami a helyi Fidesz szerint az ingatlanpanama gyanúját veti fel.

A kerület polgármestere azt mondja: a cserét a teljes képviselő-testület támogatta, két alkalommal is. Gegesy Ferenc nem törődik a tulajdoni lappal. Szerinte ha a BMC Kft. nem tesz eleget építési kötelezettségének, akkor visszavehetnék az épületet, de ezt nem tervezik.

Gegesy Ferenc úgy véli, az eladással nem érte hátrány a kerületet. A polgármester elmondta: a felvásárló cégnek már 100 millió forintjába került, hogy bontott, engedélyeket szerzett, terveket készített, illetéket fizetett.

Az építkezés még sokáig késhet, a beruházás finanszírozását pénzintézetek sora utasította el.

Gőz László, a BMC Kft. igazgatója azt mondta: a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 14 hónapon keresztül „ült” az ügyön. „A kormányváltás előtt egy héttel, a bank egy kétsoros levélben közölte, hogy nem tudja finanszírozni ezt az épületet” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „ez az épület most már nevetséges kálváriát jár”. Az igazgató kijelentette: remélik, hogy az új fejlesztési banknál bent lévő kérvényük hitelvizsgálata elindul.

A Ferencvárosi Önkormányzat pénzügyi bizottsága két hét múlva tárgyalja az ügyet.

(hírTV)


Nincsenek megjegyzések: