2010. november 5., péntek

Falaznak Gyurcsánynak.

A sukorói ügyeket vizsgáló miniszterelnöki megbízott szerint három-négy hete Kovács Tamás legfőbb ügyész előtt van a Gyurcsány Ferenc ellen tett feljelentés, illetve a volt miniszterelnök ellen indítandó büntetőjogi eljárás ügye. Budai Gyula szerdai tájékoztatóján leszögezte: Kovács Tamásnak kell kezdeményezni Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, amelyről előbb az Országgyűlés illetékes bizottsága, majd kétharmados többséggel a parlament dönt.

A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: nem tudja, mi tart ennyi ideig a döntés meghozatalán, de reméli, hogy Kovács Tamás a hatályos törvények szerint jár el és nem „falaz” Gyurcsány Ferencnek. Budai meglátása szerint decemberben lejár ugyanis a legfőbb ügyész mandátuma és „kényelmes lenne, ha ezt a döntést már nem vállalná be”.

Tagadja a Legfőbb Ügyészség szóvivője, hogy bármilyen „mentelmi jog felfüggesztésére” vonatkozó indítvány lenne a legfőbb ügyész asztalán, így Gyurcsány Ferencé sincs – állítja Borbély Zoltán. A szóvivő megismételte a legfőbb ügyész helyettesének keddi nyilatkozatát, miszerint – az Alkotmánybíróság 2004-ben elfogadott határozata alapján – a nyomozásra tekintettel semmilyen más tájékoztatást nem adhat. A Legfőbb Ügyészség törvényi kötelezettsége, hogy elsőként az Országgyűlés mentelmi bizottságát kell értesítenie ilyen ügyben.

hírTV, FH


Nincsenek megjegyzések: