2010. november 19., péntek

Maradnának az ejtőernyősök.

Nem valószínű, hogy távoznak az egyetemek gazdasági tanácsaiból a szocialista kormányok bukott miniszterei. A komoly havi apanázshoz jutó kormánydelegáltakat Réthelyi Miklós miniszter szólította fel önkéntes lemondásra - írja a Magyar Nemzet.

Levélben kérte fel Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsainak kormánydelegáltjait, hogy november 30-ig önként mondjanak le posztjukról. Réthelyi a Népszabadság birtokában lévő levél szerint a felsőoktatás megújulásának előkészítésére, a gazdasági tanácsok funkciójának újragondolására hivatkozva szólította fel lemondásra az egykori politikusokat és üzletembereket. A miniszter azért kéri önkéntes távozásra a kormánydelegáltakat, mert a még Magyar Bálint egykori szabad demokrata oktatási miniszter által kidolgozott, jelenleg hatályos felsőoktatási törvény nem teszi lehetővé, hogy visszahívja őket tisztségükből.

Már a gazdasági tanácsok létrehozásakor sejteni lehetett, hogy a szocialista kormány ide ejtőernyőzteti a bukott politikusokat. A tanácsok ugyanis nem bírnak döntési jogkörrel az egyetemeken, csupán véleményezési joguk van, a „szakértő tanácsokért” viszont a kormánydelegáltaknak fizetés jár. A törvény nem rendelkezik arról, mennyivel kell javadalmazni őket, információink szerint azonban az egyetemek havi bruttó 150 ezer forintot kötelesek kifizetni a kormánydelegáltaknak. Ezt az összeget pedig annyival egészíthetik ki, amennyivel akarják.

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=347349

Nincsenek megjegyzések: