2010. március 17., szerda

Gyanusított a Centrum igazgatója.

Fürst György, egykori terézvárosi alpolgármester lett a VI. kerületi ingatlanpanama legújabb gyanúsítottja. Így már 12 képviselő ellen nyomoz a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Fürst György nem akart megjelenni a kihallgatáson: azzal védekezett, hogy ő egy afrikai ország utazó nagykövete, ezért védettséget élvez. A Nyomozó Ügyészség szerint viszont ez a pozíció semmi alól sem mentesíti.

Fürst György, a terézvárosi ingatlaneladások legújabb gyanúsítottja. Először alpolgámester volt, majd a szocialista politikus, majd váltott, és a Centrum Pakoló KFt ügyvezetője lett.

Őt is egy Andrássy úti ingatlan eladás miatt gyanúsították meg. Ugyanazzal az értékesítéssel kapcsolatban, mint amiért már több politikust is kihallgatott az ügyészség. Összesen 12 képviselőt gyanúsítanak hűtlen kezeléssel, amivel kétszáz milliós kárt okoztak az önkormányzatnak.

Fürst György panasszal élt, de nem tett vallomást. A volt alpolgármestert ügyvédje szerint azért, mert védence diplomáciai védettséget élvez. Információink szerint a Közép-Afrikai Köztársaság utazó nagykövete. Ügyvédje az ország nevét nem erősítette meg.

„ A küldő országnak az igazolása szerint fontos állami hivatalnok, talán az utazó nagykövethez lehet hasonlítani azt a szerepet, amit betölt, ő egy régiót képvisel, ezért nincs akkreditálva” – mondta Bánáti János, ügyvéd.

Az ügyészség szerint éppen a hiányzó akkreditáció miatt nem védekezhet diplomáciai menteséggel.

"Az ő esetében, hiszen nem akkreditált diplomata, nem illeti meg a diplomáciai védelem, nem illeti meg a diplomáciai mentesség, és az általa hivatkozott utazó nagyköveti státusz az egy nemzetközi jogban szokásjogon alapuló intézmény, ami semmiképpen nem eredményezheti azt, hogy egy egyébként a Magyar Köztársaság területén elkövetett súlyos bűncselekmény miatt egy magyar állampolgár mentesüljön a büntetőjogi következmények alól" - mondta Fazekas Géza szóvivő.

Fürst György ügyvédje azt mondta, ha bebizonyosodik, hogy védencének tényleg nem jár diplomáciai védettség, akkor vallomást kell tennie.


Nincsenek megjegyzések: