2010. március 10., szerda

Vita az őszödi beszédről.

Vita az őszödi beszédről

Ha valaki árulóról beszél, legyen bátorsága kimondani, kire gondol – ezt mondta Szili Katalin, aki nyilvánosságra hozná az őszödi beszédről szóló NBH-jelentést. Nyilvánvalóan Gyurcsányra Ferencre célzott – merthogy ő beszélt néhány napja árulóról. A titkosszolgálati miniszter szerint a jelentésből nem derül ki, hogy ki szivárogtatta ki a felvételt. Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke viszont azt mondja, hogy tulajdonképpen kiderül.

Három és fél év után sem tudni, hogy a beszédet ki szivárogtatta ki 2006 szeptemberében. A Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly december végén lezárta a vizsgálatát, de a jelentést nem hozták nyilvánosságra.
A kormányszóvivő szerint, azért nem, mert az csak azt vizsgálta, hogy kintről hallgatták-e le az ülést vagy valaki a bent felvett anyagot juttatta ki. A vizsgálat szerint a felvétel bentről jutott ki. A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerint ezt viszont nem lehet nyilvánosságra hozni, mert az nagyon sok információt tartalmaz a titkosszolgálatok működéséről és a technikáiról, amivel dolgoznak.
Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke szerint viszont a jelentést akkor is nyilvánosságra kellene hozni. – Ha valaki azt mondja, hogy áruló követte el, akkor legyen bátorsága azt is kimondani, hogy ki volt az? Mikor és miért tette?
Szili Katalin nem mondta, de egyértelműen Gyurcsány Ferencre gondolt. Ő a múlt héten a belvárosi szabadegyetem előadásán azt mondta az őszödi beszédről, hogy „Egy baj volt vele: nem volt elég bátor.” [Ami a kiszivárogtatást illeti:] „valakik elárultak, ha tudnám, kik, elmondanám.
Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a kampány alatt nem erről kellene beszélni. – Most pedig a kampány időszakában a programunkkal szeretnénk foglalkozni és sok minden mással.
Simicskó István szerint az MSZP-nek már jóval hamarabb tisztázni kellett volna a felelősségét az őszödi beszédben. A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke látta a jelentést. – Leszűkíthető-e abból a jelentésből néhány emberre azoknak a köre, aki szóba jöhet kiszivárogtatóként? Szerintem igen…
Mivel a jelentés titkos, Simicskó István ennél nem mondott többet.


Nincsenek megjegyzések: