2010. március 17., szerda

Itt a teljes Bajnai-vallomás nem mindenre emlékszik.





Nyilvánosságra hozta Bajnai Gordon a sukorói kaszinóvárossal kapcsolatos tanúvallomását. Azt mondta az egyik megbeszélésről, hogy nem emlékszik, szóba került-e ott a telekcsere. Pedig a megbeszélésről készült dokumentum szerint igen. A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy Bajnai Gordon nem emlékszik egy kiemelt beruházás részleteire.
Nyáron aláírásokkal tiltakoztak sokan, hogy ne épüljön kaszinóváros, a Velencei tó mellett. Később kiderült, hogy a befektető cég a sukorói telket, ahova a kaszinót építené, az államtól kapta, cserébe földeket adott, amelyek viszont 600 millió forinttal kevesebbet érnek. Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a beruházás miatt. Bajnai Gordont szerdán tanúként hallgatta ki az ügyészség.
Bajnai Gordon azt mondja: nem emlékszik rá, hogy szóba került-e telekcsere vagy a sukorói ingatlanok azon a megbeszélésen, amelyet két éve, még gazdasági miniszterként folytatott a beruházókkal. A miniszterelnök szerdán tett tanúvallomást az ügyben, és az erről készült jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozták. Bajnai Gordon azt mondta, hogy magyar szempontból nem az ingatlanok, hanem az volt a fontos, hogy egy nemzetgazdaságilag jelentős beruházás megvalósuljon. Úgy emlékezett, hogy 2500 munkahelyről és egymilliárd dollárt meghaladó beruházásról esett szó. Azt hangsúlyozta, hogy pusztán a számok, illetve a méret alapján ez meghaladta volna a Mercedes- vagy az Audi-beruházást.
Cser-Palkovics András elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányfő – állítása szerint – nem emlékszik egy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás részleteire. A helyettes szóvivő úgy véli, Bajnai végig támogatta a beruházást: amikor már az Állami Számvevőszék megállapította, hogy több milliárdos kár érte az államot és az adófizetőket, amikor kiderült, hogy a telekcserével kapcsolatban szabálytalanságok vannak, hogy az ügyészség nyomoz, hogy a földhivatal egyébként nem jegyzi be a csereszerződéseket. “Most meg azt mondja, hogy nem is emlékszik, hogy ez a szerződés pontosan hogyan jött létre. Mégiscsak kimondható, hogy magánérdekeket képviselt Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon a közérdek helyett akkor, amikor ezt a beruházást a kezdetektől támogatta gyakorlatilag mostanáig, mert még mindig nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá van minősítve ez a bizonyos kaszinótender” – fejtette ki Cser-Palkovics.




Nincsenek megjegyzések: