2010. március 10., szerda

„Hagyónak adtam a BKV pénzét”



Balogh Zsolt szerint Hagyónak mindenhol voltak emberei.


Több tízmillió forint juthatott vissza Hagyó Miklóshoz a BKV-tól - erről beszélt a társaság egykori megbízott vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. Balogh Zsolt részletesen beszámolt a rendszer működéséről, és arról, hogyan kellett visszacsepegtetni a különböző BKV-s beruházásokból a kenőpénzt a főpolgármester-helyettesnek. Szerinte Hagyónak mindenhol voltak emberei, akiken keresztül az utasításokat adta, sőt, egy idő után úgynevezett tagdíjat is kért a BKV-s vezetőktől.

„Nokia doboztam adtam át a pénzt Hagyónak” - ezzel a felütéssel kezdődik Balogh Zsolt Magyar Nemzetnek adott interjúja. A volt megbízott vezérigazgató azt mondta, csak rajta keresztül körülbelül 70 millió forint jutott Hagyó Miklóshoz. „Azóta tudom, hogy 15 millió fér el egy ilyen dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget” - tette hozzá. Balogh szerint mindezt a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, és a pénzt a BKV körüli cégektől szerezték.

A cikkben szó van arról is, hogy Baloghot kinevezése után 2007 őszén Hagyó behívatta magához, és azt mondta, bizonyos dolgokat végre kell hajtani, aki pedig nem teszi, annak el kell vágni a torkát. Balogh szerint nem sokkal később meg is érkezett az első utasítás, Hagyó egyik emberétől. A férfiről Hagyó korábban azt mondta: az olyan, mintha ő személyesen hívná, ő lesz Balogh úgynevezett tartótisztje. Hagyó embere egyébként korábban az Állami Vagyonügynökség ügyvezetője volt. Az utasítás pedig egy konkrét beruházásra vonatkozott, amiből állítólag szintén visszajuttattak Hagyóéknak, nem is keveset.

„Kinyitotta a táskáját, benne volt egy nagyméretű boríték, tele pénzzel, azt mondta, ez jött vissza az általam átengedett beruházásból. Az általa említett visszatérítési ráta 40 százalék volt. És ez egyetlen volt a sokból” - idézi fel Balogh találkozását Hagyó emberével.

Balogh szerint a 2008-as BKV sztrájk után szintén jött utasítás, hogy vissza kell juttatni némi pénzt a szakszervezeteknek, és Hagyónak is. A szakszervezeti vezetők ezt tagadják.

„Ezek az állítások nem igazak, a szakszervezetek nem is értik, hogy a sztrájkkal összefüggésben milyen pénzeket kellett volna visszajuttatni a részükre” – mondta Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetei Szövetségének alelnöke.

Balogh Zsolt ügyvédje azt mondta az RTL Híradónak, hogy ügyfele ugyanezt mondta el a rendőrségen is.

„Úgy tudjuk, Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója is ugyanazokat a neveket említette részletes vallomásában, mint Balogh Zsolt” – mondta Bárándy György ügyvéd.

Hagyó szerint rágalom

Hagyó Miklós rágalomnak minősítette a BKV volt vezérigazgatójának állításait. Az Origo hírportálhoz eljuttatott közelményében Hagyó Miklós azt írja, tiszta lelkiismerettel áll bármilyen vizsgálat elé. Az MSZP szóvivője úgy reagált: ha bebizonyosodik Hagyó bűnössége, annak párttagságára nézve is következménye lesz.

http://www.rtlhirado.hu/cikk/307867




Nincsenek megjegyzések: